Susteinabilitate în modă. 10 idei de reducere a impactului asupra mediului. 14/04/2020 – Posted in: Rochii – Tags: , ,

*Din colaborarea mea cu cei de la https://debanat.ro/, au rezultat mai multe articole relevante și m-am gândit să postez și aici câteva din ele! Ele pot conține referiri la alte articole care vor avea un link direct.

În această perioadă dificilă la nivel mondial e momentul să ne punem niște întrebări despre ce însemna *a trăi normal* pentru noi. Și ce am putea schimba pentru a trăi mai conștient și mai sustenabil.

Industria modei e al doilea sector poluant al planetei (mai ales la nivelul apei) și că avem trei cauze mari: Fast fashion, folosirea fibrelor sintetice și poluarea agricolă rezultată din creșterea fibrelor naturale.
Să dăm vina pe producătorii fast fashion și de țesături nu e prea înțelept. Deoarece atâta timp cât e cerere, va fi și ofertă. Așa că puterea e în mâinile noastre.
Ce putem face efectiv?
1. Putem să ne conturăm stilul personal. Să ținem în garderobă doar piese de calitate care trec testul timpului.
2. Să nu cumpărăm impulsiv tot ce e nou și în tendințe. Trebuie să fim conștienți că hainele alea nu dispar după ce noi le aruncăm și că până să ajungă la noi trec prin multe procese de la a crește și procesa fibrele, la procesul de producție și la distribuție. Toate sunt extrem de poluante.
3. Putem să cumpărăm de la outlet. Stoc mort se mai spune la ciclul de outlet al colecțiilor. Companiile deja au un semnal de alarmă că au produs prea mult, iar noi ne alegem cu piese din colecții care nu se mai găsesc peste tot în magazine în prezent.
4. Putem refolosi piese vechi din garderobă. Multe piese din garderoba noastră pot avea o nouă viață dacă le scurtăm/modificăm, ori le aplicăm ceva. Cu puțină imaginație vom avea piese originale noi și vom economisi mulți bani.
5. Să evităm magazinele fast fashion pe cât putem.
6. Să cumpărăm local. Simplul fapt că nu se mai plimbă jumătate de planetă produsele noastre ajută mult. Și încurajăm economia locală.
7. Să cumpărăm second hand/vintage. Pe lângă faptul că e foarte relaxant să te plimbi prin magazinele second hand, ai parte de bucurie mare când găsești comori la prețuri de nimic.
8. Dacă nu îți place să mergi în magazinele second hand, nu trebuie!!! Sunt atâtea variante online de vintage/second hand. Vă las aici câteva linkuri de Instagram pentru inspirație: https://www.instagram.com/holla.tombabe/, https://www.instagram.com/fashionninjas.shop/, https://www.instagram.com/dopiumurban/ sunt doar câteva din variante, dar la o căutare dupa hashtag #vintage sau alte combinații, veți descoperi comori!
9. Puteți face schimb! Cu toții ne plictisim de ce purtăm des, așa că ar fi o idee bună să ne inscriem la evenimente sau grupuri de shop my closet, yard sale sau swapping.
10. Putem cumpăra mai mult fibre naturale. Deoarece fibrele sintetice poluează foarte tare și cu puțină atenție găim variante naturale

Cam acestea sunt ideile prin care fiecare dintre noi putem contribui mai puțin la poluarea planetei și vă asigur că și bugetele voastre vor arăta mult mai bine după o perioadă. Iar de garderobă nu mai e nevoie să subliniez că va fi mult mai originală!

 

Articolul îl găsiți aici: https://debanat.ro/2019/11/susteinabilitate-in-moda-10-idei-de-reducere-a-impactului-asupra-mediului_271073.html