Life in ZERO WASTE is Fantastic! 11/10/2023 – Posted in: EVENT – Tags: , , ,

zero textile waste

Pentru că moda este al doilea mare poluant al planetei, iar deșeurile textile nu sunt aproape deloc reciclate, ci sunt depuse pe câmpiile țărilor sărace unde vor polua multe generații de acum înainte: vă invit vineri, 13 octombrie, de la ora 18 să descoperim soluții la îndemâna tuturor printr-un performance interactiv: Life in ZERO WASTE is fantastic!

Vom explora împreună câmpurile de deșeuri printr-un dans contemporan prin mormane de deșeuri textile.

Iar apoi veți fi invitați să participați la metamorfozarea proiectului artistic prin contribuția personală. Veți avea la dispoziție deșeuri textile rezultate din activitatea atelierului KIRIZZA, dar vă rugăm și pe voi să aduceți resturi textile, pe care le puteți integra în proiectul artistic, poate acel tricou vechi?

Spre final vom observa împreună cât de mult s-a schimbat obiectul textil prin contribuția noastră a fiecăruia, simbolizând astfel contribuția umană la poluarea câmpurilor de deșeuri textile. Cu câte un tricou care nu ne mai place pe rând.

Vom încheia evenimentul prin a împărtăși soluții practice de a refolosi, recicla, dona și de a ne tempera consumul, care este singura variantă de a reduce deșeurile. Veți primi o listă cu idei de locații/contacte pentru a vă dona hainele/deșeurile textile în funcție de starea lor.

Locația evenimentului este Cronic Love Productions Europe, din Palatul Brück, etaj doi, iar accesul este gratuit, cu rugămintea de a sosi la 18:00, pentru a nu rata nimic din performance. Intrarea e de pe strada Mercy.

Link eveniment: https://facebook.com/events/s/life-in-zero-waste-is-fantasti/1194321018168945/

Pentru cei care nu reușesc să ajungă la eveniment, ideile de refolosire și reciclare a textilelor sunt structurate în funcție de starea hainelor, iar ele sunt în felul următor:

Haine în stare foarte bună, aproape noi:

  1. Le facem cadou prietenilor apropiați, despre  care știm sigur că le vor folosi mult timp de acum.
  2. Participăm cu ele la schimburi de garderobe și le înlocuim cu piese noi. (pentru Timișoara puteți urmări https://www.instagram.com/tombabe.retrograd/ și puteți participa la evenimentele de shop my closet)
  3. Le vindem pe grupuri naționale de garderobe sustenabile. (ex: grupul Our Dressing https://www.facebook.com/groups/545890942914577)
  4. Le donăm pe grupuri locale de donații: (ex: Grupul Donez în Timișoara: https://www.facebook.com/groups/1605419626360145)

Hainele care nu mai sunt în stare bună de purtat, dar materialele sunt încă speciale/în stare bună:

  1. Le donăm brandurilor care fac upcycling, pentru a fi transformate în textile și piese vestimentare noi. (ex: Brandul sustenabil social OneSHIRT https://oneshirt.eu/)
  2. Le donăm scolilor de arte/fundațiilor care folosesc textile în terapie/educație. Pentru contacte și exemple mai multe, vă rog să-mi scrieți pe contact@laurachirita.ro

Resturi de materiale/haine care nu mai sunt bune. Nu, nu le aruncăm la gunoi.

  1. Le folosim ca umplutură pentru proiecte casnice (pufuri, perne decorative)
  2. Le folosim pe post de cârpe casnice sau le donăm pentru a fi folosite în construcții/curățenie.
  3. Le donăm ca umplutură pentru saci de box. Pentru contact local, vă rog să-mi scrieți pe contact@laurachirita.ro.

Iar cel mai important aspect conștientizarea problemei și a faptului că puterea e la noi, cumpărătorii.

Iar dacă am gândi că noi suntem ultima stație al unei achiziții noi, neavând posibilitatea de a arunca niciodată acel produs, oare cât de mult am mai cumpăra și cum am alege piesele vestimentare  pe care le cumpărăm?

Sper să ne vedem vineri la eveniment, iar dacă e un lucru cu care mi-aș dori să rămâneți după, e faptul că textilele nu dispar nicăieri atunci când noi ne săturăm de ele. Că pentru o haină s-a crescut o plantă, s-a recoltat, țesut, croit, cusut, livrat, iar aruncarea acelei haine după câteva purtări nu poate fi o soluție. Pentru soluții putem consulta oricând lista de mai sus, pe care mi-aș dori să o salvați.

Life in ZERO WASTE is Fantastic!

____________________________________________________________________________________
Proiect realizat cu sprijinul unei burse de creație
Energie! acordate de Municipiul Timișoara, prin Centrul
de Proiecte, în cadrul Programului cultural național
„Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”.