Proiectul ONE shirt.

ONE shirt. ONE story

 

Chiar dacă atelierul și liniile vestimentare mă țin în priză constant, iubesc proiectele de design/consultanță!

Mai ales cele care mă provoacă să gândesc diferit, să îmi imaginez cum ar trebui să fie hainele pentru alte sectoare de activitate sau, cum e în cazul ONE, cum ar arăta un produs 100% reciclat, făcut de oameni post-institutionalizați sau pensionari/mame singure și cum poate fi o piesă statement și foarte dorită de publicul larg. Iar cea mai mare provocare pentru mine e: cum să îi învăț operațiunile necesare, ca să mă asigur că produsul final e cum îl vizualizez eu.

Deoarece ONE e un viitor brand vestimentar, cu un concept social-ecologic. E o onoare pentru mine să fiu designer de închiriat pentru un asemenea proiect!

Deși Andreea Iager Tako, cofondatoarea Centrului Cultural Plai / AMBASADA, a gândit acest proiect din 2019, 2020 a fost momentul perfect pentru demararea sa. Chiar dacă asta a însemnat o organizare mai temeinică din partea tuturor celor implicați. Pandemia ne-a forțat să ne evaluăm obiceiurile de consum și să vedem cu un ochi critic ce se întâmplă în lume.

ONE își dorește să răstoarne consumul din industria textilă (a doua cea mai mare poluatoare la nivel Mondial) și să transforme deșeurile textile în piese timeless, unisex, statement.
Piesele sunt realizate cu ajutorul persoanelor post-institutionalizate, a pensionarilor/mamelor singure, într-un ritm potrivit lor, lucrând chiar de acasă și câștigând astfel un venit.

ONE folosește doar materiale textile recuperate din deșeuri textile donate, dorind să devină și un pick-up point pentru donații tricouri și diverde articole textile. Piesele vestimentare sunt spălate și dezinfectate, apoi sunt decupate triunghiuri din ele, alcătuind prin coasere un metraj unic, din care rezultă un sweatshirt unisex statement.

Eu am fost cooptată în proiect din fașă, iar asta mă bucură foarte mult, deoarece pot fi acolo la fiecare pas important și pot vedea atât evoluția oamenilor implicați în producția pieselor, cât și a proiectului în sine.

Proiectul e unul viu, care continua și evoluează, iar piesele rezultate vor putea fi curând achiziționate online.

Mai multe detalii despre proiect și cum vă puteți implica și voi în el :
https://www.facebook.com/ONEshirt-109709967470618
http://www.plai.ro/one/