FeminisT’shirt

O poveste actuală, despre feminism, în 3 acte.

  1. Răzvrătirea. E despre independența și unicitatea unei femei, ea, pentru sine, indiferent de cum își doresc bărbații/ceilalți să o vadă/să fie.
  2. Vindecarea. Și va aduce o doză de optimism, empowerment, speranță și …culoare.
  3. Educarea. Învățăm partea cealaltă a baricadei și bărbații își spun povestea. Sau o poartă-n piept!

Părțile poveștii sunt etape naturale prin care trecem cu toții atunci când dorim să ne vindecăm o traumă/durere. Da în special femeile atunci când trec peste un abuz. Sau bărbații, după cum vom vedea la partea 3.

În fiecare etapă a poveștii se vor dona câte 10% din vânzări unei organizații/sprijin direct dedicate persoanelor abuzate/în nevoie de sprijin în urma unei nedreptăți cauzate de inegalitatea între sexe.

RÂZVRĂTIREA

Partea 1.

Etapă care conține mesaje brodate într-un roz intens, pe un fond bej de bumbac 100% . Mesajele sunt cu o tentă ironică, chiar amuzantă, unele din ele fiind inspirate din muzică, pentru că muzicienii au știut mereu cum să transpună o emoție sau o trăire mult mai bine ca oricine. Iar eu cum știu să fac haine, am urmat sfatul de *put it on a T-hirt, pe care îl dă lumea când spui ceva amuzant. Și cum mintea mea a absorbit versuri toată viața (materii școlare importante mai puțin), am ales câteva iconice! Sunt chiar curioasă câți dintre voi le recunoașteți pe toate din prima.

Știu. Par mesaje anti-bărbați, dar nu despre asta e vorba. E o răzvrătire, într-adevăr, dar feminismul nu e anti-bărbați deloc. E chiar pro bărbați, cum vom vedea în etapa 3. Pro egalitate de șanse și sprijin pentru ambele sexe. Sprijin pentru a depăși niște stereotipuri, niște cutume sociale și pentru a ne dezvolta cu toții într-o direcție bună.

Cei 10% din vânzările primei etape merg către asociația Casa Ioana, asociație care sprijină femeile abuzate.

Abuzatorii sunt de cele mai mutle ori oamenii care spun că ne iubesc și deși există abuzuri grave, de neconcepu poate pentru noi toti, cel mai întâlnit abuz e cel psihologic.

Ia uitați cum îl recunoașteți, direct de pe site-ul Casa Ioana:

Sunt abuzată?

  • Prietenul tău este foarte gelos şi posesiv cu tine?
  • Se înfurie atunci când vrei să petreci timp cu prietenii tăi sau îţi cere să îţi petreci timpul doar cu el?
  • Îţi verifică telefonul, adresa de email, conturile de Facebook sau Twitter?
  • Te face să ştergi persoane din lista de prieteni de pe Facebook, să stergi din poze sau îţi cere să nu mai dai mesaje prietenilor?
  • Te sună mereu să verifice unde eşti sau cu cine eşti?
  • Îţi spune cu ce să te îmbraci sau ce să porţi?
  • Râde de tine sau te ironizează în faţa altor oameni?
  • Devine agresiv?  Te loveşte, te pălmuieşte?
  • Te-a ameninţat că îţi va face rău sau că îşi va face rău?
  • Te porecleşte?
  • Te forţează să întreţii relaţii sexuale cu el atunci când tu nu doreşti, spunându-ţi că toată lumea face lucrul acesta sau că ar trebui să o faci dacă îl iubeşti?

Dacă îţi este teamă de partenerul tău, sau simţi că trebuie să îţi schimbi comportamentul de frica reacţiei lui, atunci te găseşti într-o situaţie de abuz.

Vă sună cunoscut? Eu am trăit aproape toate cele de mai sus în două relații, la vreo 10 ani distanță una de alta. Prima m-a marcat, la a doua m-am crezut eu salvatoare invincibilă, dar tot am ieșit șifonată. Poate o parte din cele înșiruite mai sus par lucruri normale într-o relație, dar nu sunt. Iubirea și controlul nu au ce să caute împreună, ele se anulează una pe alta.

Cel mai ușor test pe care îl puteți face pentru a vă da seama dacă sunteți/ați fost într-o situație abuzivă e să vă gândiți dacă trebuie să împachetați într-un mod frumos ce aveți de spus ,ori simțiți că trebuie să vă purtați cu mănuși/ mergeți pe coji de ouă pe lângă persoana iubită/părinte/prieten, că altfel se supără sau chiar reacționează urât?

Mai multe detalii și chiar spijin la nevoie găsiți pe https://casaioana.org/

Vindecarea

Partea a II-a

Etapă care conține piese vestimentare cu mesaje feministe brodate, care încurajează independența femeilor și își dorește să ajute femei din medii defavorizate/abuzate prin vânzarea pieselor din colecție.

Piesele conțin mesaje empowering, acompaniate de flori de câmp care simolizează reziliență și renaștere. Piesele sunt colorate, vesele, în combinații de roz și roșu, broderiile sunt delicate, cu elemente floral, iar totul e asezonat cu voănașe amplasate jucăuș.

Din vânzarea FeminisT’shirt part 2, un procent de 10% se donează organizației Mission Link International- Casa Debora, care sprijină fete minore abuzate.
Casa Debora a fost scânteia care a aprins întregul proiect FeminisT’shirt, provenind dintr-o sămânță plantată în 2013. Eram agent de vânzări pentru o companie de birotică, iar Casa Debora mi-au fost clienți. Am vizitat chiar și Casa în sine, pe lângă birourile echipei. Și deși pe atunci atelierul meu era încă la stadiu de vis și proiect, știam că vreau să contribui și să ajut cândva.

Totul rămăsese doar o idee notată într-un caiet cu „idei pentru când am timp”, iar pandemia mi-a dat acest timp în mod forțat.

Am redeschis puntea de legătură cu ei, de data aceasta din altă poziție, dar cu un plan mai concret de a ajuta și contribui.

Piesele din partea 2: Vindecarea sunt create chiar în colaborare cu cei de la Casa Debora. Ei venind cu idei tare draguțe legate de mesajele brodate.

Puțin despre Casa Debora, direct de pe site-ul lor:

Din 2002, Centrul rezidențial Deborah House oferă îngrijiri de bază și specializate post-abuz pentru fetele minore, victimele abuzului și traficul de persoane.

Principiul fundamental al centrului este intervenția specifică, individualizată prin consiliere și asistență socială, realizată de o echipă de profesioniști axată în primul rând pe nevoile individuale. Casa Deborah este menită să fie un sanctuar de vindecare și speranță și a reușit să aducă speranță în mai mult de 150 de vieți de până acum.

 

Centrul oferă:

  • O recuperare sigură în mediul creștin de tip familial;
  • Consiliere post-traumă și psihoterapie;
  • Un model demn de urmat;
  • Accesul la educație și formare profesională;
  • Asistență medicală de bază și specializată;
  • Consiliere și orientare în carieră;
  • Consilierea familiei pentru acele cazuri în care este posibilă reintegrarea în familie;
  • Asistenta legala.

 

Detalii despre organizație pe https://www.mli.ro/en/
https://mli.ro/sper/debora-house/

EDUCAREA

Partea a III-a.

O serie de piese vestimentare, pentru bărbați ,cu mesaje feministe brodate, care încurajează vindecarea și educarea emoțională a bărbaților, pentru a echilibra balanța dintre sexe. Din vânzarea FeminisT’shirt, partea 3, un procent de 10% se va transforma în vouchere pentru servicii psihologice, oferite de tele-clinica dl. Dr. Ion Duvac https://intellpsy.com, vouchere la care poate avea acces (în mod anonim) orice bărbat ne contactează.

Pentru ca feminismul și egalitatea de sexe să aibă o șansă reală și să nu mai dureze câteva sute de ani până reglăm balanța e nevoie ca și bărbații să intre în horă și să lupte în propria baricadă pentru o lume mai egală.

Bărbații trebuie să se vindece, să se cunoască, să se educe emotional și sexual, pentru ca următoarele generații de băieți să știe că e ok să plângă, să aibă emoții, să plătească fata la o întâlnire dacă ea dorește/ea câștigă mai mult, să fie exact așa cum simt ei.

Trebuie să recunosc că această parte a proiectului am dezvoltat-o cu fostele mele relații în minte, cu tatăl și frații mei în minte și toți bărbații întâlniți de-a lungul școlii și în câmpul muncii.

Și mai trebuie să recunosc că am căutat mult o organizație care să sprijine dezvoltarea emoțională a bărbaților…sau bărbații în general. Nu am găsit. E o problem mare? DA! Tot inegalitate e. Și discutând cu terapeuta mea, Dr. Cami Motorca https://camimotorca.com, am ajuns la concluzia că femeile sunt mai deschise spre a căuta ajutor psihologic/de orice fel, pentru că au avut voie să fie vulnerabile de-a lungul istoriei (și cam atât), însă bărbații nu. Ei au fost crescuți să fie duri, să nu arate slăbiciune, să nu arate emoție, că emoția e feminine, etc. Tot discutând cu Cami am aflat că în momentul în care un bărbat realizează că are nevoie de ajutor, caută terapie, așa am ajuns să îl contactez pe dl. Dr. Ion Duvac, pentru că bărbații se deschid mai ușor în fața altui bărbat.

Iar în clinica online a dl. Dr. Ion Duvac, https://telepsychology.ro/, sunt peste 50 de terapeuți și peste 20 de srvicii diferite, la care poate apela oricine, din orice colț al țării.

Așa că am decis împreună cu Dl. Duvac să strângem cei 10% din vănzările părții 3 a proiectului FeminisT’shirt și să îi transformăm în vouchere de servicii de psihoterapie pentru orice bărbat simte că are nevoie de ajutor(cu toții avem). Nu contează mediul social/economic, nici tipul de ajutor de care are nevoie, doar să ne contacteze și ajutăm (sau punem pe lista de așteptare), în funcție de bugetul strâns.

 

Puțin despre Telepsychology, chiar de pe site-ul lor:

Echipa noastră este formată din 20 de psihologi parteneri specializați în psihologie clinică, psihoterapie sau consiliere psihologică pentru a vă oferi servicii personalizate în funcție de nevoile dumneavoastră.

De asemenea, alături de noi avem peste 20 de psihologi în supervizare care oferă prim ajutor psihologic pro bono. În cadrul proiectului VideoCall Center Panic Attack, echipa noastră vă stă la dispoziție într-un program non-stop pentru a vă oferi suport emotional indiferent de moment.

 

Alege tipul de intervenție de care ai nevoie

Ai la dispoziție o listă de 6 mari categorii care înglobează principalele probleme pe care
le poți întâlni:
A. Intervenție psihologică în patologii clinice
B.  Consiliere psihologică familială şi de cuplu
C.  Dezvoltare și optimizare personală / coaching
D. Intervenție psihologică în caz de criză
E.  Intervenții psihologice în boli autoimune și tulburări psihosomatice
F. Psihosexologie

Detalii despre serviciile psihologice pe https://telepsychology.ro/

FeminisT’shirt e un proiect vestimentar, ca un copac cu rădăcinile în moda urbană, crengile în societate, frunzele în psihologie, feminism, activism, iar fructele…fructele sperăm să fie semnele de întrebare, puntea de legătură și poate chiar câteva vieți schimbate în bine.