BEGA! Design Costume 2018

BEGA! este un program de artă performativă creat de PLAI împreună cu comunitatea creativă a orașului Timișoara, cu scopul de a activa malurile râului Bega și de a atrage locuitorii orașului spre acestea implicându-i în activități artistice coordonate de organizații locale și parteneri cu expertiză internațională.

Dezvoltat pentru dosarul de candidatură al orașului Timișoara pentru anul 2021 ca și unul dintre programele principale ale acestuia sub numele inițial de “Mega Bega”, programul va include proiecte și acte artistice diverse, dezvoltate gradual până în anul 2021. Din anul 2022 BEGA! va deveni un program bianual.

Eu am avut onoarea de a fi contactată pentru a propune un design al costumelor pentru primul spectacol: Lumen.

După o întâlnire cu directorul artistic, Kevin Finnan și o analiză realist a bugetului și materialelor existente pe piață, l-am propus o primă variantă, care a rămas și cea finală!

 

Câteva detalii despre Lumen:

“Activarea fostului port al orașului Timișoara prin crearea unei producții personalizate folosind povestea orașului cu actori culturali locali coordonați de coregraful jocurilor Paralimpice de la Londra, Kevin Finnan, director artistic al companiei britanice Motion House. Muzica va fi scrisă de compozitoarea Sophy Smith, cu participarea compozitorului local Cari Tibor. Conținutul grafic pentru videomapări va fi realizat de compania bască, Logela, iar conținutului artistic al programului în 2018 va fi creat cu participarea Unfold Motion (RO, TM, Asociația Culturală TGP (RO, TM – coordonator al voluntarilor pentru muzică) și Asociația Tango Timișoara, Salsa with Atittude Dance School, Fabrica de Arte, Amalia Gaiță și Alexandra Sari. Programul beneficiază și de susținerea și implicarea organizațiilor Prin Banat, Cries, Solidart, I.S.O.T, Melopolis, Ceva de Spus, Verde pentru Biciclete, Universitatea de Vest Timișoara și Serviciul de Transport Public Timisoara.

Pentru proiect se vor utiliza 2 macarale de 80 și 130T, video-mapări, barje, bărci și alte elemente tehnice pentru a crea un eveniment spectaculos cu resursă umană locală.

Rezultatul colaborării va fi prezentat în datele de 5,6,7 Octombrie în cadrul unui spectacol în fostul port al orașului Timișoara (în dreptul str. Vulturilor). “

Provocarea mare a constat în diversitatea participanților. S-au produs peste 200 de costume în atelierul nostrum, pentru voluntary cu vârste între 16-70 de ani și măsuri între 32 și 62 (XS-XXXXL). S-a muncit mult, însă cu mult entuziasm, iar spectacolele din zilele de 5,6,7  octombrie au adunat peste 26000 de spectator.

BEGA! E un proiect care continuă până în 2022.