FeminisT’shirt. O poveste despre feminism. Partea 1: Răzvrătirea. 07/04/2021 – Posted in: atelier, Design, Rochii – Tags: activism, feminism, ngo
FeminisT’shirt. Part 1: Răzvrătirea.
O poveste actuală, despre feminism, în 3 acte.
- Răzvrătirea. Aici. Acum. E despre independența, individualitatea și unicitatea unei femei, ea pentru sine, indiferent de cum își doresc bărbații/cei din jur să o vadă/să fie.
- Vindecarea. Luna mai. Va aduce o doză de optimism, speranță, înflorire și …culoare.
- Educarea. Luna iunie. Învățăm despre partea cealaltă a monedei și bărbații își spun povestea. Sau o poartă mândrii pe piept!
Părțile poveștii sunt etape naturale prin care trecem cu toții atunci când dorim să ne vindecăm o traumă/durere. Dar în special femeile atunci când trec peste un abuz. Sau bărbații, după cum vom vedea la partea 3.
În fiecare etapă a poveștii se va dona câte un procent de 10% din vânzări unei organizații/sprijin direct dedicate persoanelor abuzate/în nevoie de sprijin în urma unei nedreptăți cauzate de inegalitatea între sexe.
În fotografii și în produsele proaspete din shop, avem etapa 1: Răzvrătirea.
Etapă care conține mesaje brodate într-un roz intens, pe un fond bej de bumbac 100% . Mesajele sunt cu o tentă ironică, chiar amuzantă. Unele din ele sunt inspirate din muzică, pentru că muzicienii au știut mereu cum să transpună o emoție sau o trăire mult mai bine ca oricine. Iar eu cum știu să fac haine, am urmat sfatul de *put it on a T-shirt, pe care îl dă lumea când spui ceva amuzant. Și cum mintea mea a absorbit versuri toată viața (materii școlare importante mai puțin), am ales câteva iconice! Sper să apreciați tricoul cu My brain is 70% song lyrics! Sunt chiar curioasă câți dintre voi recunoașteți piesele din care am luat versuri.
Știu. Par mesaje anti-bărbați, dar nu despre asta e vorba. E o răzvrătire, într-adevăr, dar feminismul nu e anti-bărbați deloc. E chiar pro bărbați, cum vom vedea în etapa 3. Pro egalitate de șanse și sprijin pentru ambele sexe. Sprijin pentru a depăși niște stereotipuri, niște cutume sociale și pentru a ne dezvolta cu toții într-o direcție armonioasă.
Cei 10% din vânzările primei etape merg către asociația Casa Ioana, asociație care sprijină femeile abuzate.
Abuzatorii sunt de cele mai mutle ori oamenii care spun că ne iubesc și deși există abuzuri grave, de neconceput poate pentru noi toti, cel mai întâlnit abuz e cel psihologic.
Ia uitați cum îl recunoașteți, direct de pe site-ul Casa Ioana:
Sunt abuzată?
- Prietenul tău este foarte gelos şi posesiv cu tine?
- Se înfurie atunci când vrei să petreci timp cu prietenii tăi sau îţi cere să îţi petreci timpul doar cu el?
- Îţi verifică telefonul, adresa de email, conturile de Facebook sau Twitter?
- Te face să ştergi persoane din lista de prieteni de pe Facebook, să stergi din poze sau îţi cere să nu mai dai mesaje prietenilor?
- Te sună mereu să verifice unde eşti sau cu cine eşti?
- Îţi spune cu ce să te îmbraci sau ce să porţi?
- Râde de tine sau te ironizează în faţa altor oameni?
- Devine agresiv? Te loveşte, te pălmuieşte?
- Te-a ameninţat că îţi va face rău sau că îşi va face rău?
- Te porecleşte?
- Te forţează să întreţii relaţii sexuale cu el atunci când tu nu doreşti, spunându-ţi că toată lumea face lucrul acesta sau că ar trebui să o faci dacă îl iubeşti?
Dacă îţi este teamă de partenerul tău, sau simţi că trebuie să îţi schimbi comportamentul de frica reacţiei lui, atunci te găseşti într-o situaţie de abuz.
Vă sună cunoscut? Eu am trăit aproape toate cele de mai sus în două relații, la vreo 10 ani distanță una de alta. Prima m-a marcat, la a doua m-am crezut eu salvatoare invincibilă, dar tot am ieșit șifonată. Poate o parte din cele înșiruite mai sus par lucruri normale într-o relație, dar nu sunt. Iubirea și controlul nu au ce să caute împreună, ele se anulează una pe alta.
Iar cel mai ușor test pe care îl puteți face pentru a vă da seama dacă sunteți/ați fost într-o situație abuzivă e să vă gândiți dacă trebuie să împachetați într-un mod frumos ce aveți de spus ,ori simțiți că trebuie să vă purtați cu mănuși/ mergeți pe coji de ouă pe lângă persoana iubită/părinte/prieten, că altfel se supără sau chiar reacționează urât?
Mai multe detalii despre Casa Ioana găsiți aici: https://casaioana.org/ și aici: https://www.facebook.com/Casa-Ioana-1455799964684198
Haideți să purtăm primăvara aceasta o piesă cool, cu un mesaj amuzant , care ne reprezintă! Și să și ajutăm în același timp!
Cum ar zice Chimamanda Ngozi Adichie: We should all be feminists!